Eiken panelen worden zowel in de professionele houtbewerking als door particulieren gekozen. De grootste reden waarom er voor eik wordt gekozen is dat eik nog altijd een van de meest sterke houtsoorten is. Het wordt onder meer in de bouw, in meubelproductie, voor vloeren en wanden gebruikt. Eik wordt ook gekozen omdat er weinig tot geen noesten in voorkomen. Het heeft een zeer egale uitstraling. Een eiken paneel kopen is altijd een belangrijke keuze maken. Elk paneel is immers anders en daarom ook zo bijzonder.

Welke eiken panelen bestaan er zoal?

Een eiken paneel kopen begint bij een keuze maken voor een bepaalde afwerking. Kies je voor naturel eik of voor een bewerkt paneel? Je kiest bijvoorbeeld voor gestoomd eik. Het stomen geeft een wat donkere kleur aan het hout. Een gestoomd paneel met donkere kleur blijft altijd zijn oorspronkelijke look behouden, ook nadat je het bewerkt hebt. Daarnaast kun je kiezen voor een fijnbezaagd paneel. Door middel van een lintzaag wordt aan één kant van het paneel een grovere structuur aangebracht. Dit zorgt voor een robuuste look van het hout. Een andere afwerking van eiken panelen is zandstralen waarbij het bovenste zachtere laagje van het hout wordt weggenomen. Het resultaat is een hard oppervlak en een rustieke uitstraling. Gezandstraald eik heeft een grijze gloed. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van verschillende manieren van afwerking van eik. Je kiest de afwerking uiteraard in functie van de toepassing van je houten paneel.

Massief of… massief?

Eiken panelen bestaan niet altijd uit één blok hout. Er bestaan ook eiken panelen die samengesteld zijn. Verwar deze echter niet met fineerhout, waarbij een houten laagje op een andere ondergrond (bijvoorbeeld spaanderplaat) aangebracht wordt. Zo kies je bijvoorbeeld voor massieve eiken doorgaande lamellen panelen, vingerlas panelen, kopshouten panelen, drielaagsplaten of visgraatpanelen. Elk op zich hebben ze hun eigen karakteristieken en uitstraling. Vraag gerust raad aan de verkoper. Een eiken paneel kopen kan perfect via internet. Zo hoef jij niet te zeulen met een zware vracht.