Om een kat gezond en fit op te voeden heeft hij twee dingen nodig: genoeg beweging en goede, gezonde voeding. Beweging krijgt een kat door veel te spelen, rennen en buiten te zijn, maar hoe weet je welke voeding jouw kat nodig heeft om gezond te leven? In dit blog schrijf ik over de verschillende soorten kattenvoer die je kunt kopen en hoe je erachter komt welk kattenvoer jouw kat nodig heeft om gezond en fit te blijven.

Standaard voeding

De standaard voeding is bedoeld voor katten die geen klachten hebben. Kattenvoeding uit deze categorie zorgt ervoor dat jouw kat gezond eet en er mooi uit blijft zien. Je kunt in deze categorie kiezen tussen nat en droog voer. De meeste katten hebben een voorkeur voor nat voer, omdat dit sterker ruikt. Er is echter voor beide wat te zeggen. Droog voer is namelijk in sommige gevallen beter voor het gebit en een stuk goedkoper. Nat voer is weer beter voor de urinewegen en is meer verzadigd. Een combinatie van beide is daarom de beste optie. Voor kittens is er speciaal voer waar meer calorieën, eiwitten en mineralen in zitten. Dit geeft ze genoeg energie om actief te zijn.

Gezondheidsvoeding

Gezondheidsvoeding is preventieve voeding voor katten die bedoeld is om bijvoorbeeld overgewicht, gewrichts- of gebitsproblemen te voorkomen. Deze voeding wordt gebruikt bij katten van sommige rassen, leeftijden of katten met een genetische aandoening. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken welke gezondheidsproblemen er bekend zijn bij het ras van jouw kat. Wanneer je dat weet kun je het geschikte voer vinden. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden, dat wanneer je kat gecastreerd of gesteriliseerd is, hij sneller last kan krijgen van overgewicht.

Biologische voeding

Vind je het belangrijk dat jouw kat biologisch eet? Dan kun je dat doen door te kiezen voor biologische voeding. Binnen deze categorie zijn er verschillende merken die een biologische lijn hebben speciaal voor katten. Deze lijnen zijn 100% biologisch en natuurlijk.

Dieetvoeding

Tot slot is er ook nog de categorie ‘dieetvoeding’. Dit is voer voor katten die al een aandoening hebben. Je kat kan bijvoorbeeld last hebben van zijn huid, nieren, darmen of van overgewicht. In zo’n geval is het heel verstandig om speciaal voer voor de kat te kopen, waardoor hij minder last zal hebben van zijn aandoening. Heeft jouw kat een aandoening? Dan kun je het best met de dierenarts overleggen welk voer je kat nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *